Συστατικά
1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φαρίνα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
10 αυγά
1 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σύκα ξηρά κομμένα σε μικρά κομμάτια
Ελαιόλαδο για το ταψί
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1/2 τσαγιού καρύδια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι, την κανέλλα και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα των αυγών, το μείγμα του αλευριού.
Προσθέτουμε τα καρύδια και την μισή ποσότητα σύκων. Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 160 ºC προθερμασμένου φούρνου για 45 λεπτά.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 7′ περίπου προσθέτοντας προς το τέλος το κονιάκ.
Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι όσο είναι ζεστό.
Στο υπόλοιπο σιρόπι προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα των σύκων.
Χαμηλώνouμε την φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να μαλακώσουν και να μελώσouν. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το ταψί, την περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι των σύκων και διακοσμούμε με καρύδια.