Διατροφική αξία - Θρεπτικά χαρακτηριστικά

Η επιστήμη της διατροφολογίας αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητες των ξηρών φρούτων, ανάμεσα στα οποίους περιλαμβάνεται και το ξηρό σύκο και η ιατρική επιστήμη τεκμηριώνει τη συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπου.

Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες B1 και Β6 και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και Μαγνήσιο.

Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων.

Περίπου 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντληθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται το 9% των αναγκών σε πρωτεΐνες , το 24% σε ασβέστιο, 27% σε κάλιο και μαγνήσιο 16% και ποσοστά στο 59% για Β1 και 71% για Β6, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας.

Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα.

Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 12,5 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι το λιγότερο 25 γραμμάρια.

Λόγω της υψηλής υπακτικής αξίας χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως φυτικό- φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.

Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:

Σάκχαρα50 gΦώσφορος56 mg
Πρωτεΐνες4,4 gΜαγνήσιο61 mg
Λιπαρά0,9 gΚάλιο540 mg
Φυτικές Ίνες12,5 gΒιταμίνη Β10,645 mg
Ασβέστιο195 mgΒιταμίνη Β60,996 mg
Σίδηρος0,89 mgΕνέργεια267 kcal (1119 kj)

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου, θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος, το οποίο με την κατάλληλη συλλογή, τη φυσική αποξήρανση στον ήλιο, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.