Συστατικά
1½ κιλό κοτόπουλο
300 γρ. ξηρά σύκα
150 γρ. κουκουνάρι
3 φέτες ψίχα τοστ
1 αυγό
1 κρεμμύδι
250 γρ. καλαμπόκι
150γρ πόρτο
50 γρ. βούτυρο
κανέλλα, ηλιέλαιο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Η συνταγή που προτείνουμε σήμερα παντρεύει τις ελληνικές ρίζες με το αμερικάνικο καλαμπόκι και το πορτογαλικό εθνικό ποτό. Ξεκινάμε με τη γέμιση του κοτόπουλου.
Κόβουμε τα μισά σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα ανακατεύουμε με τα μισά κουκουνάρια, την τριμμένη ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αυγό, μία πρέζα κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε με χοντρή κλωστή για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο και τρεις κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, μέχρι να ροδίσει από παντού.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με τα υπόλοιπα σύκα και τα κουκουνάρια.
Τα λούζουμε όλα με το πόρτο, ρίχνουμε το καλαμπόκι και αλατοπιπερώνουμε.
Το φαγητό μας θα χρειαστεί 50 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Αν το κοτόπουλο «πιει» όλο το πόρτο, ρίχνουμε λίγο ακόμα.
Το συνοδεύουμε με άσπρο ρύζι basmati ή thai.
Προετοιμασία: 15-30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά